Tips en advies

Wachtwoorden eenvoudig beheren? Gebruik een password manager!

Alle wachtwoorden voor verschillende accounts onthouden blijft voor veel mensen een uitdaging. Als je eerlijk bent gebruik je daarom waarschijnlijk maar veel dezelfde of hele makkelijke wachtwoorden, zodat je niet iedere keer moet zoeken naar het juiste wachtwoord.

IT beveiliging

Makkelijke wachtwoorden

Je bent zeker niet de enige betreft ‘makkelijke wachtwoorden’, want uit onderzoek naar de meest gebruikte wachtwoorden in 2021 kwam de volgende top 5:

 1. 123456
 2. 123456789
 3. 12345
 4. qwerty
 5. password

Password-Manager

Wij begrijpen heel goed dat je geen tijd kwijt wilt zijn aan het onthouden van wachtwoorden, maar dit gaat wel ten koste van de veiligheid van je digitale werkomgeving. Zeker voor bedrijven is het belangrijk om ingewikkelde en verschillende wachtwoorden te gebruiken, zodat je digitale werkomgeving zo goed beschermd is tegen bijvoorbeeld een ransomware-aanval. Gelukkig is hier een oplossing voor, namelijk een Password-Manager.

Hoofdwachtwoord

Een Password-Manager of Wachtwoordmanager slaat al jouw wachtwoorden op in een ‘digitale kluis’. Dankzij het hoge beveiligingsniveau van de bedrijven die deze ‘kluizen’ aanbieden zijn jouw wachtwoorden altijd veilig. Daarnaast kunnen de Password-Managers ook sterke wachtwoorden genereren. Dit komt weer ten goede van de beveiliging van jouw systemen. Om gebruik te kunnen maken van de Password-Manager moet je inloggen in de ‘kluis’. Dit wachtwoord moet je zelf onthouden en het is belangrijk dat je hiervoor dan ook een sterk wachtwoord voor gebruikt. Daarnaast adviseren wij om altijd een extra beveiligingslaag in vorm van 2FA in te stellen. Via 2FA moet je de inlog in de ‘kluis’ bevestigen met een steeds wisselende code op je telefoon.

Voordelen Password-Manager op een rijtje

Als afsluiting zetten wij hieronder de belangrijkste voordelen van een Password-Manager nog even op een rijtje:

 1. Geen rondzwervende ‘lijstjes’ met wachtwoorden;
 2. gebruiksvriendelijk gebruik van sterke wachtwoorden;
 3. per account ander wachtwoord stimuleren;
 4. geen verschillende wachtwoorden meer onthouden;
 5. eenvoudig toegang tot accounts ontzeggen door medewerker te blokkeren;
 6. eenvoudig wachtwoorden delen met elkaar.

Overtuigd van het gebruik van een Password-Manager of wil je weten hoe dit voor jouw organisatie ingezet kan worden? Wij denken graag met je mee! Stuur een mailtje naar harro@vokus-ict.nl of martijn@vokus-ict.nl of bel naar 085 079 4300, waarna we samen met je naar de mogelijkheden kijken!

Wil je meer weten over hoe jouw digitale omgeving het beste beveiligd kan worden? Klik dan op onderstaande knop!