Vokus

kennismaken met… 

De weg naar het ‘grotere werk’

Maak kennis met… mede-eigenaar Martijn Bouw

Vraag je in Horst naar ‘Martijn Bouw’, dan weet (bijna) iedereen het je – met een glimlach – te vertellen. Menig Horstenaar en Ermeloër kent Martijn wel. Hij is geboren en getogen in het Veluwse dorp en heeft de deuren platgelopen bij Ermelose huishoudens met techniek-error. Hoe dit precies zit en wat zijn route was naar het ‘grotere werk’? Dat lees je hier!

Dáár krijg je een kick van

Je hebt mensen die uitdagingen liever vermijden én mensen die er een kick van krijgen. Martijn hoort absoluut bij het tweede soort. “De afronding van mijn MBO-ICT opleiding was voor mij geen eindstation. Ik wilde meer diepgang, dus maakte ik de keuze om door te leren op Windesheim in Zwolle.” Na zijn studies werkte Martijn een tijdje in loondienst, maar dit was van korte duur.Ik deed al wat klusjes voor kennissen naast mijn werk. Mede hierdoor maakte ik vrij snel het besluit om zelf aan de bak te gaan. En zo timmerde, of beter gezegd: programmeerde, Martijn aan de weg.

Groter denken? Dat doe je samen!

Martijn hielp menig Ermeloër 3 jaar lang met het installeren van Wi-Fi in huis, technische chaos te ‘ont-chaossen’ én met het bouwen van strakke websites voor onder andere start-ups. Veel huishoudens waren dolgelukkig met het werk van Martijn, waaronder waarschijnlijk je (groot)ouders, maar net als vele ondernemers kriebelde het bij Martijn om de grotere klussen aan te pakken. Hoe? Door samen de handen in één te slaan met zijn oud-klasgenoot Harro.

“De grotere klussen oppakken in de ICT-wereld doe je eerder samen dan alleen. Harro voelde rond dezelfde tijd dat er ‘meer in hem zat’. Tja, en voor we het wisten, hadden we na een paar gesprekken ons bedrijfsplan al rond.” Nu bijna een jaar geleden gingen de heren officieel met hun merk VOKUS de boer op en heeft Martijn (sorry lieve schoonmam!) de particuliere klusjes achter zich gelaten.

Hard werken, hard rusten

Martijn draait zijn hand niet om voor extra werkuurtjes in de avonden of op een zaterdag. Maar naast hard werken, hoort ook hard rusten. Zo bezocht Martijn een tijdje terug zijn broer in Mexico en met de voorjaarsvakanties, wat dit jaar helaas is mislukt, boekt hij het liefst een skivakantie in de Oostenrijkse bergen. Daarnaast is hij in het weekend graag bij zijn vrienden. “Dan gaan we bijvoorbeeld naar het terras en drinken we een biertje.”

Waar zijn compagnon Harro het liefst motor rijdt en MotoGP bingt, klopt Martijn’s hart sneller van Formule 1 en mooie wagens rijden. “Met mijn vader heb ik een Volkswagen Buggy uit 1960. In de zomer vind ik het heerlijk om ermee te toeren!”

Favoriete klussen

Één van de voordelen van het ondernemerschap, is dat je zelf bepaalt welke klussen je aanneemt. Zo maak je Martijn gelukkig met klussen waarvan hij een probleem omzet in een werkende oplossing. Het liefst ontmoet hij de klant hiervoor in het echte leven: “We doen gewoon een bakkie koffie met je, wel zo sociaal.” Een paar voorbeelden waar Martijn graag mee aan de slag gaat, is bijvoorbeeld:

  • Het installeren van een snel en stabiel WiFi netwerk

Martijn gaat graag voor het grove werk. “Ik vind het mooi als een bedrijf een groot terrein heeft en er moet overal verbinding zijn. Dat is toch iets anders dan bij een woonhuis met drie slaapkamers.” 

  • Eigen werkplek-pakket ontwikkelen

“Harro en ik zijn helemaal trots op het VOKUS-BUSSINESS pakket. Kiest een klant voor dit pakket, dan helpen we hem met alle technische rompslomp door een op maat werkplek te ontwikkelen.” 

Hierbij onderzoeken de heren eerst de omgeving van de klant en vervolgens gaan ze aan de slag. “In Jip en Janneke taal zorgen we ervoor dat de medewerker een laptop uit de doos haalt en direct aan de slag kan. De installatie is nagenoeg geen werk meer. Alle programma’s, zoals je administratie en mail, staan er dan al op.”

Een ideale bijkomstigheid is het snel kunnen schakelen: wil de klant in de toekomst een vervangend of extra apparaat? Dan is dit zó geregeld omdat ze alle mogelijkheden van de werkplek beheersen.

Even to the point!

Werk je samen, dan is het geweldig als je elkaar aanvult. Dit geldt niet anders voor de heren van Vokus. Zo omschrijft Martijn zichzelf als ‘wat directer’ en ‘meer to the point’: “Waar Harro soms flinke verhalen kan vertellen en tikken op de mail, ben ik soms wat directer. Op die manier zijn we verschillend, maar vullen we elkaar goed aan.”

Heb je het verhaal van Harro gemist? Klik dan hier voor het artikel ‘kennismaken met Harro’.