Advies en tips

Het belang van een goede back-up

Als ondernemer wil je altijd toegang hebben tot de meest recente versies van je bestanden toch? Het is daarom dan ook belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op een crash van je servers of het per ongeluk verwijderen van een bestand.

Wat is een back-up?

Om goed voorbereid te zijn is het belangrijk om je bestanden en gegevens te ‘backuppen’. Een back-up is eigenlijk het maken van een reservekopie van je bestanden en gegevens en deze vervolgens op een externe locatie op te slaan.

Deze kopie wordt gebruikt om de gegevens zo snel mogelijk terug te zetten, als je om welke reden dan ook geen toegang meer hebt tot je bestanden en/of gegevens. Op deze manier kan je als ondernemer snel weer aan de slag met je werkzaamheden en verlies je zo min mogelijk tijd en geld.

Tegenwoordig is ook ransomware een actueel onderwerp, omdat steeds meer ondernemers hierdoor worden getroffen. Ook als je getroffen bent door ransomware en je door de hack niet meer bij je bestanden kan, zorgt de back-up ervoor dat je snel weer aan de slag kan!

Hoe wordt een back-up gemaakt?

Het maken van een back-up kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De meeste simpele manier is het kopiëren van je documenten naar een externe harde schijf. Het risico van deze manier is dat je dit als ondernemer zelf vaak vergeet, of dat je harde schijf kapotgaat.

Een betere optie is het maken van een back-up in de cloud. Dit is zeker als je zelf al in de cloud werkt een makkelijke en logische oplossing. Met het VOKUS-BUSINESS pakket maken wij van jouw cloud-omgeving 3 keer per dag een backup. Hierdoor kan je terugvallen op meerdere versies van je documenten. Zeker handig als je een specifieke mail of document wilt terugvinden uit een bepaalde periode/tijdspad.

Natuurlijk zijn er ook nog andere backup oplossingen. Denk aan je CRM-applicatie die op de interne server draait of andere applicatie. Het inrichten van deze backups is vaak wat complexer, maar hierin kunnen wij jou ook adviseren.

Dankzij de gemaakte back-up kan je nu eenvoudig aan de wettelijke bewaartermijn van je documenten voldoen!

 

Oplossing

Bij Vokus vinden wij het belangrijk dat jij als ondernemer altijd een recente back-up van je gegevens en bestanden hebt. Als je dit goed inregelt hoef jij je als ondernemer hier niet meer druk over te maken en kan je je focussen op wat voor jou echt belangrijk is!

Eén van onze oplossingen voor de back-up is verwerkt in VOKUS-BUSINESS. Dit is het ICT-totaalpakket voor de ondernemer, waarin wij er onder andere voor zorgen dat jij altijd een recente back-up van je bestanden hebt. Wij gaan graag met je in gesprek hoe we de back-up voor jou organisatie passend in kunnen regelen!

Heb je al een back-up ingeregeld, maar wil je de mening van een expert over de uitwerking van deze inrichting? Met onze gratis IT-scan kijken wij graag met je mee en voorzien wij je van gratis advies. De KvK heeft daarnaast ook een mooi stappenplan gemaakt waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je als ondernemer een back-up maakt op de juiste manier.