Vokus

Behind The Screens

Interview met Robin van Malestein: maak kennis met onze nieuwe ICT-consultant

Robin is geboren en getogen Ermeloër en komt uit een boerengezin. 🧑‍🌾 Sinds de middelbare school werkt hij voor zijn vader bij de houtzagerij en vrij vlot daarna óók in de IT-wereld… 👨‍💻

Wij waren razend benieuwd naar zijn ‘ongewone reis’: hoe combineert Robin de twee werelden en wat maakt dat hij een perfecte match is voor VOKUS? Dat lees je allemaal in dit interview-artikel!

Vertel eens, wie ben je?

“Ik ben Robin van Malestein, 22 jaar oud, geboren en getogen in Ermelo en kom uit een gezin van zes. Tja, wat zou ik er nog meer over zeggen? Ik ben opgegroeid in Telgt op de boerderij én in het centrum van Ermelo.”

Wacht even, boerderij? Kun je daar eens meer over vertellen?

“Het is van origine een boerderij waar we kalveren houden. Daarnaast startte mijn vader 30 jaar geleden een houtzagerij waar ik sinds de middelbare school werk. Nu werk ik er twee dagen in de week.”

Tjonge, en hoe ben je dan in de ICT-wereld terechtgekomen?

“Op de middelbare school volgde ik VMBO-onderwijs op Het Spectrum in Harderwijk. In het tweede leerjaar moest ik een richting kiezen: de bouw of ICT. Dit vond ik toentertijd een lastige keus, maar het beviel goed en mijn cijfers waren prima! Na het VMBO wilde ik meer over deze wereld leren, dus volgde ik de driejarige ICT-opleiding op Landstede. In Harderwijk in plaats van Zwolle, natuurlijk. Je moet wel een beetje praktisch denken, hè?”

Was het alleen een praktische overweging?

“Niet alleen. In Zwolle was toentertijd de focus meer op zelfstandigheid gericht. Je moest veel zelf uitzoeken en uitvoeren, wat je in de praktijk niet veel tegenkomt. Het leek me ook beter om meer samen te werken, daar leer je meer van. In Harderwijk werkten we in groepen aan projecten. Lekker sociaal, veel samenwerken. Daarom vond ik dit de beste keuze!”

Waar werkte je hiervoor?

“In Amersfoort bij Iddink, dit is een grote organisatie van ongeveer 300 man. Ik werkte daar eerst vijf dagen in de week, tijdens mijn afstudeerstage. Vervolgens bleef ik daar plakken als systeembeheerder. Ik had wel een eis: ik wilde er vier dagen werken, zodat ik de andere dagen kon werken bij mijn vader op de boerderij.”

Wat deed je als systeembeheerder?

“Ik werkte, samen met een clubje van acht, intern voor collega’s. We werkten aan het complete IT-gebied: netwerk, applicaties en beheer. De werkzaamheden zijn bijvoorbeeld laptops klaarmaken, gebruikersondersteuning zoals accounts aanmaken, toegangscontrole, langskomen bij het bureau en problemen oplossen… Best wel veelzijdig, dus!”

Hoe kwam je vervolgens bij VOKUS terecht?

“Martijn en ik komen elkaar geregeld tegen: welkom in Ermelo zeg ik dan maar, haha. Daarnaast kennen we elkaar ook van de ICT-opleiding. Op een dag vroeg Martijn of ik een keertje ‘een bakkie koffie wilde doen’. Ik dacht: ‘waarom ook niet’.”

Zat er iets achter ‘het bakkie koffie’? 😉

“Martijn en Harro waren opzoek naar een nieuwe collega. Ze zochten iemand met ervaring, die hier vandaan komt en een vlotte babbel heeft. Het bakkie koffie werd al gauw een sollicitatiegesprek en toen ging het rap.”

Wat sprak je aan bij VOKUS?

“Er valt hier veel te leren! We timmeren samen aan de weg en ik mag veel initiatief tonen. Mijn mening telt hier écht en ik werk en nog maar drie weken.”

Wat doe je bij VOKUS?

“Ik ben aangenomen als ICT-consultant, dit is een veelzijdige functie. Op dit moment is het voornamelijk veel leren en bekend worden met verschillende oplossingen. Dus ‘hoe doet VOKUS het’, wat zijn de procedures, welke documentaties zijn er om bepaalde werkzaamheden uit te voeren en wat zijn de projecten? Daarnaast overleggen we veel met elkaar en mag ik aansturen in processen.”

Wat was je eerste indruk?

“Het team is jong en energiek, dat bevalt! Qua werk en systemen is het overweldigend. Ik ben bijvoorbeeld nog niet bekend met de verschillende software of hoe je de tickets verwerkt. Het is voor mij een totaal andere werkwijze dan ik gewend ben.”

Waar krijg je het meest energie van in je werk?

“Als een dag lekker loopt. Zoals goede oplossingen kunnen bieden aan klanten en dat mijn takenlijst helemaal is afgevinkt. Dat geeft mij een goed gevoel.”

En in je privé-tijd, wat doe je dan het liefst?

“Slapen, hahaha. Eat, sleap, work, repeat. Gekkigheid, hoor. Misschien klinkt het cliché, maar ik game graag en op de zondagmiddag in de zomermaanden rijd  ik graag rond met mijn oldtimer brommer. Ik heb ‘m helemaal gerestaureerd en daar rijd ik rondjes mee wanneer het zonnig weer is. Daarnaast schiet ik met de buks: lang leve Telgt hè? En even een drankje doen met de jongens in het dorp of de keet.”

Wat hoop je te leren en doen bij VOKUS?

“Ik wil mij meer verdiepen in Cloudoplossingen, netwerken en telefonie. Zoals het opzetten van een netwerk, een telefooncentrale en het stukje security achter de Cloud. Daar wil ik meer in doen.”

Benieuwd naar de andere verhalen van het Vokus-team? Lees dan eens het artikel van Anne Rosa of Harro!

Mattias

HBO-ICT Cyber Security & Cloud stagiair

Deze 23-jarige student aan de Hogeschool Utrecht heeft niet alleen een druk academisch leven, maar jongleert ook met een ‘spannende’ stageopdracht bij Vokus én een interessante baan als Apple-reparateur.

Mattias Ruiter is een jonge en ambitieuze student aan de Hogeschool Utrecht, waar hij HBO-ICT Cyber Security & Cloud studeert.

Everything Apple

Maarrr, zijn intellectuele avonturen beperken zich niet tot de schoolbanken. Hij werkt ook als Apple-reparateur, waar hij iPhones, iPads en Macs onder de loep neemt en weer tot leven brengt. Dat is zeker geen gemakkelijke taak, maar Mattias heeft er duidelijk een passie voor. En superhandig voor ons natuurlijk :).

‘Werken zul je!’

Mattias maakt momenteel deel uit van het Vokus-team voor zijn stageopdracht. Zijn eerste indruk? ‘‘Een gezellig team dat van doorwerken houdt, maar ook altijd tijd heeft voor een lach. De echte droge mannenhumor bewaren we uiteraard wel voor de momenten als Anne Rosa even een bakkie aan ‘t halen is en Romy en Merel niet op kantoor zijn;). Een perfecte omgeving om te groeien en leren voor mij!’’

Merel

Contentmaker en designer

Merel is één van de creatieve geesten achter de social media creaties van Vokus. Ze gaat ‘al een tijdje mee’ met de mannen: twee jaar geleden ontwikkelde zij namelijk de look and feel zoals het logo, de kleuren en een passende bedrijfsnaam. “Dit was ontzettend uitdagend en mooi om te doen. Vooral ‘het gesprekje’ voeren met de mannen over hun ‘Waarom’ staat hen het meeste bij. Daar grinnik ik vandaag de dag om, hoeveel indruk zoiets maakt!” 

Funny Facts

Tech-blooper?
“Heb je even?! Thee smijten over m’n toetsenbord, een telefoon die uit m’n handen glipt in de wc-pot of wachtwoorden kwijtraken…”

Favo gadget?
“Mijn tekentablet met pen. Daarmee werk ik mijn schetsen en tekeningen uit, zoals een logo in het programma Illustrator. Sorry voor het designer-jargon, in andere woorden: een geweldig programma om tekeningen en schetsen ‘in het echte leven’ te digitaliseren. Is dit nog steeds jargon?”

Romy

Contentmaker en marketingbaas

Romy is de andere creatieve geest achter de social media creaties van Vokus. Ze kent de mannen van toen zij nog geen eigen kantoor hadden, maar een flexplek huurden. Romy werkte destijds in hetzelfde pand. Na het eerste gesprek werd direct duidelijk: Martijn en Harro zijn goed in de dingen waar Romy niks mee te maken wil hebben en andersom. Een samenwerking was dus snel geboren.

Funny Facts

Tech-blooper?
“Haha nou daar waren Harro en Martijn zelf bij. Dat was in de tijd dat we samen in hetzelfde pand flexplekken huurden. Ik besloot een halve liter groene thee over mijn Macbook te gieten. Dat was echt super. Gelukkig schoten de mannen meteen te hulp. De laptop werd door zijn verdrinking wel wat trager maar na een goede opschoonbeurt door Harro, loopt ‘ie weer als een zonnetje.”

Favo gadget?
“Denk toch wel m’n drone. Dit klinkt misschien wat dramatisch, maar de eerste keer dat ik hem liet opstijgen en met zonsondergang boven ‘t Wolderwijd vloog om het schitterende uitzicht vast te leggen, had ik serieus de tranen in mijn ogen. Zulke mooie beelden had ik nog nooit gemaakt! Video’s en foto’s gemaakt vanuit de lucht voegen voor mij altijd wat extra’s toe. Een ander perspectief en een meer ‘vrij gevoel’. Daarnaast is het altijd tof om naar nieuwe plekken te rijden en de buurt te verkennen vanuit de lucht. Echt een cool ding!”

Anne Rosa

Office Manager

Deze sprankelende dame ‘uut Elspeet’ is een top toevoeging aan ons team. Benieuwd naar wat ze doet? En hoe je haar écht vrolijk kunt maken? Hieronder maak je kennis met Anne Rosa! 👇

Mijn loopbaan begon in de zorg, waar ik terechtkwam na – jawel – een zorgopleiding te hebben gevolgd. Ik vervolgde mijn carrière in de modewereld. Heel wat anders maar ook erg leuk. Hier had ik 7 geweldige jaren waarin voornamelijk vrouwen mij omringden binnen m’n werk. En nu, wéér een ‘kleine’ switch waarin ik aan mijn eigen avontuur mag bouwen als Virtual Assistent. Met als hoofddoel: dienstbaar zijn en helpen daar waar de ondernemer zelf continu tegenaanloopt. Geweldig!

Binnen Vokus werk ik onder de functienaam Office Manager. Zo iemand die lekker veel mag regelen en ontzorgen zodat de mannen hier op ‘t honk zich kunnen focussen op waar zij het best in zijn. Top zo! Ik focus me vooral op de administratie. Waar anderen hier met gierende banden voor wegscheuren, vind ik dat heerlijk om te doen. En in het weekend? Dan houd ik het vooral een bourgondische leefstijl op na; lekker eten met een goed glas wijn samen met vrienden en familie.”

Harro

Mede-eigenaar

Effe kennismaken met… mede-eigenaar Harro! Harro wie? Harro van de Weetering. En weten dat doet ‘ie. Tenminste, als het om ICT-gerelateerde zaken gaat. Harro is 25 lentes jong en woont in Voorthuizen. Voordat hij met compagnon Martijn Vokus startte, werkte hij als fulltime systeembeheerder.

En naast dat ‘ie daar druk genoeg mee was, trok de enthousiaste Voorthuizenaar de stoute schoenen aan: hij koos voor het ondernemerschap. Waarom? ‘‘Ik voelde dat er meer in me zat. Houd van uitdagingen en vind het geweldig om meerdere klanten te kunnen helpen. Ben gek op mensen, de afwisseling en mensen helpen bij zaken die zij complex vinden of waar ze hoofdpijn van krijgen. En dat alles, doe ik het liefst samen met mijn maat en partner Martijn. Heel vet om te zien hoe we in korte tijd onze klantenkring zo hebben kunnen uitbreiden.’’

Gelukkig is er – meestal – genoeg ruimte voor plezier en vrije tijd. ‘‘Als ik niet bij vrienden ben, dan maak ik het liefst meters op de motor. Het liefst in het buitenland. Dan neem ik m’n tent mee die ik uitstal op mooie plekken of soms ergens langs de weg. Even weg van werk en alles wat met technologie te maken heeft. Heerlijk. Echt leven, noem ik dat.”

Martijn

Mede-eigenaar

Vraag je in Horst naar ‘Martijn Bouw’, dan weet (bijna) iedereen het je – met een glimlach – te vertellen. Menig Horstenaar en Ermeloër kent Martijn wel. Hij is geboren en getogen in het Veluwse dorp en heeft de deuren platgelopen bij Ermelose huishoudens met techniek-error. 

Martijn draait zijn hand niet om voor extra werkuurtjes in de avonden of op een zaterdag. Maar naast hard werken, hoort ook hard rusten. Zo bezocht Martijn zijn broer in Mexico en met de voorjaarsvakanties boekt hij het liefst een skivakantie in de Oostenrijkse bergen. 

Waar zijn compagnon Harro het liefst motor rijdt en MotoGP bingt, klopt Martijn’s hart sneller van Formule 1 en mooie wagens rijden. “Met mijn vader heb ik een Volkswagen Buggy uit 1960. In de zomer vind ik het heerlijk om ermee te toeren!”

Meer weten over Martijn? Lees dan hier het interview óf volg hem op één van de social media kanalen door te klikken op de onderstaande icons.