Vokus

Behind The Screens

Van Instagrammable modewereld naar IT

Van de Instagrammable modewereld overstappen naar IT: Anne Rosa deed het. Hoe bevalt de grote switch en komt mode en tech samen?  Ontdek hoe Anne, oftewel “de moedergans” van het team, een extra dosis flair toevoegt aan VOKUS!

Ondertussen loopt Anne Rosa al een halfjaar – op haar modieuze IT-sneakers – rond op de VOKUS-werkvloer. In een gezellige kletssessie vertelt ze álles over het temmen van de administratieve chaos, ‘fladderen als een vlinder’ en haar nuchtere kijk op ingewikkelde situaties of strategieën!

Wat is het eerste woord wat in je opkomt als je denkt aan het afgelopen halfjaar bij VOKUS?

“Lerend. Ik heb hier heel veel geleerd. Of wacht, ik heb een beter woord: educatief!”

Kun je eens een praktijkvoorbeeld geven wat te maken heeft met dit woord?

“Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd over administratief werk, samenwerken en énorm veel over mezelf. Ik ben bijvoorbeeld echt een vlinder, ik fladder overal naartoe! Toen ik nog in de kledingwinkel werkte, kon ik shirts opvouwen en tegelijkertijd een klant verwelkomen en adviseren. Om vervolgens weer de telefoon op te nemen of video’s te maken voor ons Instagram-kanaal. Hier werkt het anders: ik moet mij echt focussen op bepaalde taken. Anders loop het mis.”

Kun je eens een voorbeeld geven wat er dan misgaat?

 

“Ik sla notities op in OneNote, maar dan heb ik weer te veel mapjes en daardoor geen overzicht. Gelukkig hebben de mannen nu een intern administratie-mapje aangemaakt, zodat alle documenten en mails op één plek worden opgeslagen: superhandig!”

Je hebt ruim 5 jaar in de modewereld gewerkt: hoe ervaar je de overstap van mode naar IT?

 

“Heftig, haha! Ik moest in het begin erg wennen, omdat het contrast zo groot is. Voorheen werkte ik alleen met vrouwen, nu alleen met mannen. In de kledingwinkel was ik ‘de rustige’ en hier het drukst. Daarnaast stelde ik in het begin de meest ‘domme vragen’, ik voelde me echt een boomer. Ik had bijvoorbeeld geen idee wat ‘hooveren’ was. Dat is dus met je muis boven een knop zweven.”

Waarin geloof je dat jij, met oog op je ervaring uit de modewereld, een aanvulling bent in dit team?

“Ik heb mensenkennis en ik houd van observeren. Niet dat de mannen dat niet hebben, hoor, maar ik ben altijd nieuwsgierig. Ik wil het ‘waarom’ weten en kan met andere ogen naar een situatie kijken. Als verkoopster in een kledingzaak stelde ik mezelf bijvoorbeeld altijd de vraag: ‘waarom pakt diegene, bijvoorbeeld, een zwart kledingstuk uit het rek? Vindt ze het mooi of schuilt er een droevig verhaal achter?’ Met deze ervaring merk ik dat ik het verschil kan maken bij Vokus.”

Hoe zie je dat terug in de praktijk, ‘het verschil maken’?

“Harro en Martijn vragen vaak om mijn mening, terwijl ze het ook prima zelf kunnen. Ik ben voor hen een graadmeter: als ik het snap, snapt iedereen het! Ik sta denk ik dichter bij de klant, omdat ik nauwelijks IT-ervaring heb.

 

Verder ben ik er voor de interne zaken en denk ik mee over strategieën en personeel. Door mijn onwetendheid, versimpel ik een ingewikkelde strategie. Ik durf dan de nuchtere vragen te stellen, waarop ik als reactie krijg: “och ja, we moeten ook niet te moeilijk nadenken!”

Wat is het meest hilarische verschil tussen jou en (één van de) mannen?

“Pfoe, hoeveel verschillen wil je hebben? Ik ben getrouwd en heb een kind, zij vrijgezel en hebben geen kids. Ik ben wat chaotisch en de mannen heel gestructureerd. De jongens houden van rustig werken en ik tetter hun de oren van de kop af… Als ik te druk ben voor de mannen krijg ik als reactie van Martijn: doe maar even je koptelefoon op, Anne!”

Waar geniet je het meeste van?

“Harro en Martijn hebben ontzettend hard gewerkt de afgelopen jaren. Dat werpt zijn vruchten af. Tegelijkertijd betekent het wel dat de extra, tijdrovende zaken ze veel energie kost. Ik geef ze meer vrijheid door die taken uit handen te nemen. Dat vind ik het allerleukste, dat ze denken: ‘oh wat fijn, ze neemt dit uit handen, hier hoeven we niet meer over na te denken!’ Dat is het doel waarom ik dit werk ben gaan doen.”

Merk je dit ook in uitspraken van de mannen?

“Zeker! Ik word hier ook wel moedergans genoemd. Ik vind het heerlijk om voor ze te zorgen, dat het allemaal lekker loopt. En dat ik bijvoorbeeld alvast naar de keuken loop om de oven aan te doen voor de lunch, dat soort kleine dingetjes.”

Wat is jouw advies aan mensen die twijfelen om in de IT-wereld te werken als ze uit een andere branche komen?

“Mij maakt het niet uit in welke branche ik werk als Office Manager. Ik denk dat het hoe dan ook de stap waard is. Het is nooit verkeerd om een keer te switchen, je leert zo ontzettend veel! Dit pas je vervolgens ook (onbewust) toe in je dagelijks leven. Juist omdat je een vakgebied niet kent!”

Wat was je grootste leermoment?

“Ik leerde over mezelf dat ik het lastig vond om mij te concentreren en gestructureerd met zaken om te gaan. Daar hebben Harro en Martijn mee geholpen door een goede planning te maken en technologie voor je te laten werken. Dit gaf me het besef dat ik prima met mijn karaktertrekken dit werk kan doen: je hoeft écht geen high-class secretaresse te zijn. Ik geloof dat je met nieuwsgierigheid en interesse heel ver komt!”

Benieuwd naar de andere verhalen van het Vokus-team? Lees dan eens het artikel van Martijn of Romy!

Mattias

HBO-ICT Cyber Security & Cloud stagiair

Deze 23-jarige student aan de Hogeschool Utrecht heeft niet alleen een druk academisch leven, maar jongleert ook met een ‘spannende’ stageopdracht bij Vokus én een interessante baan als Apple-reparateur.

Mattias Ruiter is een jonge en ambitieuze student aan de Hogeschool Utrecht, waar hij HBO-ICT Cyber Security & Cloud studeert.

Everything Apple

Maarrr, zijn intellectuele avonturen beperken zich niet tot de schoolbanken. Hij werkt ook als Apple-reparateur, waar hij iPhones, iPads en Macs onder de loep neemt en weer tot leven brengt. Dat is zeker geen gemakkelijke taak, maar Mattias heeft er duidelijk een passie voor. En superhandig voor ons natuurlijk :).

‘Werken zul je!’

Mattias maakt momenteel deel uit van het Vokus-team voor zijn stageopdracht. Zijn eerste indruk? ‘‘Een gezellig team dat van doorwerken houdt, maar ook altijd tijd heeft voor een lach. De echte droge mannenhumor bewaren we uiteraard wel voor de momenten als Anne Rosa even een bakkie aan ‘t halen is en Romy en Merel niet op kantoor zijn;). Een perfecte omgeving om te groeien en leren voor mij!’’

Merel

Contentmaker en designer

Merel is één van de creatieve geesten achter de social media creaties van Vokus. Ze gaat ‘al een tijdje mee’ met de mannen: twee jaar geleden ontwikkelde zij namelijk de look and feel zoals het logo, de kleuren en een passende bedrijfsnaam. “Dit was ontzettend uitdagend en mooi om te doen. Vooral ‘het gesprekje’ voeren met de mannen over hun ‘Waarom’ staat hen het meeste bij. Daar grinnik ik vandaag de dag om, hoeveel indruk zoiets maakt!” 

Funny Facts

Tech-blooper?
“Heb je even?! Thee smijten over m’n toetsenbord, een telefoon die uit m’n handen glipt in de wc-pot of wachtwoorden kwijtraken…”

Favo gadget?
“Mijn tekentablet met pen. Daarmee werk ik mijn schetsen en tekeningen uit, zoals een logo in het programma Illustrator. Sorry voor het designer-jargon, in andere woorden: een geweldig programma om tekeningen en schetsen ‘in het echte leven’ te digitaliseren. Is dit nog steeds jargon?”

Romy

Contentmaker en marketingbaas

Romy is de andere creatieve geest achter de social media creaties van Vokus. Ze kent de mannen van toen zij nog geen eigen kantoor hadden, maar een flexplek huurden. Romy werkte destijds in hetzelfde pand. Na het eerste gesprek werd direct duidelijk: Martijn en Harro zijn goed in de dingen waar Romy niks mee te maken wil hebben en andersom. Een samenwerking was dus snel geboren.

Funny Facts

Tech-blooper?
“Haha nou daar waren Harro en Martijn zelf bij. Dat was in de tijd dat we samen in hetzelfde pand flexplekken huurden. Ik besloot een halve liter groene thee over mijn Macbook te gieten. Dat was echt super. Gelukkig schoten de mannen meteen te hulp. De laptop werd door zijn verdrinking wel wat trager maar na een goede opschoonbeurt door Harro, loopt ‘ie weer als een zonnetje.”

Favo gadget?
“Denk toch wel m’n drone. Dit klinkt misschien wat dramatisch, maar de eerste keer dat ik hem liet opstijgen en met zonsondergang boven ‘t Wolderwijd vloog om het schitterende uitzicht vast te leggen, had ik serieus de tranen in mijn ogen. Zulke mooie beelden had ik nog nooit gemaakt! Video’s en foto’s gemaakt vanuit de lucht voegen voor mij altijd wat extra’s toe. Een ander perspectief en een meer ‘vrij gevoel’. Daarnaast is het altijd tof om naar nieuwe plekken te rijden en de buurt te verkennen vanuit de lucht. Echt een cool ding!”

Anne Rosa

Office Manager

Deze sprankelende dame ‘uut Elspeet’ is een top toevoeging aan ons team. Benieuwd naar wat ze doet? En hoe je haar écht vrolijk kunt maken? Hieronder maak je kennis met Anne Rosa! 👇

Mijn loopbaan begon in de zorg, waar ik terechtkwam na – jawel – een zorgopleiding te hebben gevolgd. Ik vervolgde mijn carrière in de modewereld. Heel wat anders maar ook erg leuk. Hier had ik 7 geweldige jaren waarin voornamelijk vrouwen mij omringden binnen m’n werk. En nu, wéér een ‘kleine’ switch waarin ik aan mijn eigen avontuur mag bouwen als Virtual Assistent. Met als hoofddoel: dienstbaar zijn en helpen daar waar de ondernemer zelf continu tegenaanloopt. Geweldig!

Binnen Vokus werk ik onder de functienaam Office Manager. Zo iemand die lekker veel mag regelen en ontzorgen zodat de mannen hier op ‘t honk zich kunnen focussen op waar zij het best in zijn. Top zo! Ik focus me vooral op de administratie. Waar anderen hier met gierende banden voor wegscheuren, vind ik dat heerlijk om te doen. En in het weekend? Dan houd ik het vooral een bourgondische leefstijl op na; lekker eten met een goed glas wijn samen met vrienden en familie.”

Harro

Mede-eigenaar

Effe kennismaken met… mede-eigenaar Harro! Harro wie? Harro van de Weetering. En weten dat doet ‘ie. Tenminste, als het om ICT-gerelateerde zaken gaat. Harro is 25 lentes jong en woont in Voorthuizen. Voordat hij met compagnon Martijn Vokus startte, werkte hij als fulltime systeembeheerder.

En naast dat ‘ie daar druk genoeg mee was, trok de enthousiaste Voorthuizenaar de stoute schoenen aan: hij koos voor het ondernemerschap. Waarom? ‘‘Ik voelde dat er meer in me zat. Houd van uitdagingen en vind het geweldig om meerdere klanten te kunnen helpen. Ben gek op mensen, de afwisseling en mensen helpen bij zaken die zij complex vinden of waar ze hoofdpijn van krijgen. En dat alles, doe ik het liefst samen met mijn maat en partner Martijn. Heel vet om te zien hoe we in korte tijd onze klantenkring zo hebben kunnen uitbreiden.’’

Gelukkig is er – meestal – genoeg ruimte voor plezier en vrije tijd. ‘‘Als ik niet bij vrienden ben, dan maak ik het liefst meters op de motor. Het liefst in het buitenland. Dan neem ik m’n tent mee die ik uitstal op mooie plekken of soms ergens langs de weg. Even weg van werk en alles wat met technologie te maken heeft. Heerlijk. Echt leven, noem ik dat.”

Martijn

Mede-eigenaar

Vraag je in Horst naar ‘Martijn Bouw’, dan weet (bijna) iedereen het je – met een glimlach – te vertellen. Menig Horstenaar en Ermeloër kent Martijn wel. Hij is geboren en getogen in het Veluwse dorp en heeft de deuren platgelopen bij Ermelose huishoudens met techniek-error. 

Martijn draait zijn hand niet om voor extra werkuurtjes in de avonden of op een zaterdag. Maar naast hard werken, hoort ook hard rusten. Zo bezocht Martijn zijn broer in Mexico en met de voorjaarsvakanties boekt hij het liefst een skivakantie in de Oostenrijkse bergen. 

Waar zijn compagnon Harro het liefst motor rijdt en MotoGP bingt, klopt Martijn’s hart sneller van Formule 1 en mooie wagens rijden. “Met mijn vader heb ik een Volkswagen Buggy uit 1960. In de zomer vind ik het heerlijk om ermee te toeren!”

Meer weten over Martijn? Lees dan hier het interview óf volg hem op één van de social media kanalen door te klikken op de onderstaande icons.