Vokus

Behind the screens

Van stagiair naar IT-consultant: “na lang 'aandringen' hebben ze het voor elkaar gekregen!”

Herinner je het kennismakingsartikel met stagiair Mattias? We hebben een nieuwtje: Mattias is gepromoveerd van stagiair naar parttime ICT-consultant! 🚀 Nu hij gepromoveerd is, werd het tijd om Mattias eens grondiger te bevragen… 🔥

Een interessante minor

Je stage is afgerond: gefeliciteerd! En nu volle bak aan de slag? Niet helemaal. Ik zit in mijn laatste leerjaar en volg een halfjaar de minor ‘Inleiding in de Toegepaste Psychologie’. Ik verwacht mijn minor in juli af te ronden. Daarna volgt mijn afstudeerstage met scriptie.

Interessante minor! Wat maakt dat je hiervoor gekozen hebt? Met de opgedane kennis uit de minor, hoop ik betere en passendere oplossingen te bedenken voor IT-problemen. Dat begint bij het begrijpen van de problemen van de gebruikers. En daarbij was dit de meest interessante minor waar ik uit kon kiezen.

 

 

Werken en tegelijkertijd studeren: lukt dat een beetje? Na lang ‘aandringen’ 😉 van Martijn en Harro, hebben ze het voor elkaar gekregen dat ik nu parttime werk als Vokus IT-Consultant. Voornamelijk op de dinsdag en donderdag. Ik ben nu een maandje onderweg en pak voornamelijk Microsoft Azure projecten op.

Dagelijks reilen en zeilen

Vakjargon! Vertel, wat doe je dan precies? Microsoft Azure is de Cloud van Microsoft. Ik zoek het een en ander uit voor klanten en voor de bedrijfsvoering van Vokus. En natuurlijk help ik – als het zo uitkomt – met het beantwoorden van mails en klanten te woord staan.

Wat heb je geleerd tijdens je stage wat je meeneemt in het dagelijks reilen en zeilen? De dag beginnen met een kopje koffie!

Lekker! Begon je zelf nooit met een kopje koffie, dan? Had je een andere ochtendroutine? Wel eens, maar niet altijd, meestal kwam dat kopje koffie ergens in de middag of avond. Mijn ochtendroutine begon vaak met een treinreis naar school of een fietstocht naar de mijn baan bij de Expert.

Koffie, dus. Je hebt vast en zeker nog meer geleerd, vertel eens… Ik kreeg tijdens mijn stage – voor het eerst – een grote praktijkopdracht. Het was hierbij belangrijk om het grote plaatje te zien: hoe haal je uit een berg informatie de belangrijke dingen die van belang zijn voor je onderzoek? Je houdt hierbij rekening met verschillende onderdelen zoals verschillende afdelingen en systemen met specifieke eisen.

Dé grote praktijkopdracht

Wat een uitdaging! Wat was dé grote praktijkopdracht? De grote opdracht was onderzoek doen naar een tijd- en plaatsonafhankelijke werkplek voor de medewerkers van Jonker & Schut. Dus hoe zorg je ervoor dat medewerkers met bedrijfsapplicaties kunnen werken, zonder afhankelijk te zijn van het lokale netwerk van het bedrijf?

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Je verzamelt eerst zoveel mogelijk informatie. Vervolgens categoriseer je de informatie. In dit onderzoek waren dat onder andere programma’s. Het programma Outlook werkt natuurlijk al buiten het netwerk, maar labelsoftware die labels op een server opslaat niet.

Check, en dan? Interviewen: het menselijk contact! Voor mij werd het duidelijk dat medewerkers minder afhankelijk zijn van het bedrijfsnetwerk als gedacht. De boel in kaart brengen is in dit soort situaties enorm belangrijk. Tot slot volgt er een advies met een passende oplossing.

"Have you tried turning it off and on again"

We horen het al, we spreken hier met een jong IT-talent. Wil je met ons jouw 3 ICT-tips geven voor dummies? Gebruik overal verschillende wachtwoorden voor met een wachtwoordmanager zoals Keeper. Leer daarnaast een paar sneltoetsen zoals: Windows knop + Shift + S om van een gedeelte van je beeldscherm een screenshot te maken. Of CTRL + Shift en de pijltjestoetsen om snel een woord, zin of stuk tekst te selecteren zonder je muis.

Handig! En je laatste tip? Herstart zo nu en dan je computer of laptop: dit verricht soms wonderen! Er staat niet voor niets in mijn WhatsApp-status: “Have you tried turning it off and on again”, dit is een uitspraak uit de serie IT Crowd.

Wat voor wonderen verricht het, dan? Het helpt om bepaalde updates uit te voeren die al een tijdje klaar staan. Of het maakt je werkgeheugen vrij, omdat je overbodige processen sluit.

Benieuwd naar onze andere teamtoppers? Die vind je op onze – ja ja – Teamtoppers pagina. 

Mattias

HBO-ICT Cyber Security & Cloud stagiair

Deze 23-jarige student aan de Hogeschool Utrecht heeft niet alleen een druk academisch leven, maar jongleert ook met een ‘spannende’ stageopdracht bij Vokus én een interessante baan als Apple-reparateur.

Mattias Ruiter is een jonge en ambitieuze student aan de Hogeschool Utrecht, waar hij HBO-ICT Cyber Security & Cloud studeert.

Everything Apple

Maarrr, zijn intellectuele avonturen beperken zich niet tot de schoolbanken. Hij werkt ook als Apple-reparateur, waar hij iPhones, iPads en Macs onder de loep neemt en weer tot leven brengt. Dat is zeker geen gemakkelijke taak, maar Mattias heeft er duidelijk een passie voor. En superhandig voor ons natuurlijk :).

‘Werken zul je!’

Mattias maakt momenteel deel uit van het Vokus-team voor zijn stageopdracht. Zijn eerste indruk? ‘‘Een gezellig team dat van doorwerken houdt, maar ook altijd tijd heeft voor een lach. De echte droge mannenhumor bewaren we uiteraard wel voor de momenten als Anne Rosa even een bakkie aan ‘t halen is en Romy en Merel niet op kantoor zijn;). Een perfecte omgeving om te groeien en leren voor mij!’’

Merel

Contentmaker en designer

Merel is één van de creatieve geesten achter de social media creaties van Vokus. Ze gaat ‘al een tijdje mee’ met de mannen: twee jaar geleden ontwikkelde zij namelijk de look and feel zoals het logo, de kleuren en een passende bedrijfsnaam. “Dit was ontzettend uitdagend en mooi om te doen. Vooral ‘het gesprekje’ voeren met de mannen over hun ‘Waarom’ staat hen het meeste bij. Daar grinnik ik vandaag de dag om, hoeveel indruk zoiets maakt!” 

Funny Facts

Tech-blooper?
“Heb je even?! Thee smijten over m’n toetsenbord, een telefoon die uit m’n handen glipt in de wc-pot of wachtwoorden kwijtraken…”

Favo gadget?
“Mijn tekentablet met pen. Daarmee werk ik mijn schetsen en tekeningen uit, zoals een logo in het programma Illustrator. Sorry voor het designer-jargon, in andere woorden: een geweldig programma om tekeningen en schetsen ‘in het echte leven’ te digitaliseren. Is dit nog steeds jargon?”

Romy

Contentmaker en marketingbaas

Romy is de andere creatieve geest achter de social media creaties van Vokus. Ze kent de mannen van toen zij nog geen eigen kantoor hadden, maar een flexplek huurden. Romy werkte destijds in hetzelfde pand. Na het eerste gesprek werd direct duidelijk: Martijn en Harro zijn goed in de dingen waar Romy niks mee te maken wil hebben en andersom. Een samenwerking was dus snel geboren.

Funny Facts

Tech-blooper?
“Haha nou daar waren Harro en Martijn zelf bij. Dat was in de tijd dat we samen in hetzelfde pand flexplekken huurden. Ik besloot een halve liter groene thee over mijn Macbook te gieten. Dat was echt super. Gelukkig schoten de mannen meteen te hulp. De laptop werd door zijn verdrinking wel wat trager maar na een goede opschoonbeurt door Harro, loopt ‘ie weer als een zonnetje.”

Favo gadget?
“Denk toch wel m’n drone. Dit klinkt misschien wat dramatisch, maar de eerste keer dat ik hem liet opstijgen en met zonsondergang boven ‘t Wolderwijd vloog om het schitterende uitzicht vast te leggen, had ik serieus de tranen in mijn ogen. Zulke mooie beelden had ik nog nooit gemaakt! Video’s en foto’s gemaakt vanuit de lucht voegen voor mij altijd wat extra’s toe. Een ander perspectief en een meer ‘vrij gevoel’. Daarnaast is het altijd tof om naar nieuwe plekken te rijden en de buurt te verkennen vanuit de lucht. Echt een cool ding!”

Anne Rosa

Office Manager

Deze sprankelende dame ‘uut Elspeet’ is een top toevoeging aan ons team. Benieuwd naar wat ze doet? En hoe je haar écht vrolijk kunt maken? Hieronder maak je kennis met Anne Rosa! 👇

Mijn loopbaan begon in de zorg, waar ik terechtkwam na – jawel – een zorgopleiding te hebben gevolgd. Ik vervolgde mijn carrière in de modewereld. Heel wat anders maar ook erg leuk. Hier had ik 7 geweldige jaren waarin voornamelijk vrouwen mij omringden binnen m’n werk. En nu, wéér een ‘kleine’ switch waarin ik aan mijn eigen avontuur mag bouwen als Virtual Assistent. Met als hoofddoel: dienstbaar zijn en helpen daar waar de ondernemer zelf continu tegenaanloopt. Geweldig!

Binnen Vokus werk ik onder de functienaam Office Manager. Zo iemand die lekker veel mag regelen en ontzorgen zodat de mannen hier op ‘t honk zich kunnen focussen op waar zij het best in zijn. Top zo! Ik focus me vooral op de administratie. Waar anderen hier met gierende banden voor wegscheuren, vind ik dat heerlijk om te doen. En in het weekend? Dan houd ik het vooral een bourgondische leefstijl op na; lekker eten met een goed glas wijn samen met vrienden en familie.”

Harro

Mede-eigenaar

Effe kennismaken met… mede-eigenaar Harro! Harro wie? Harro van de Weetering. En weten dat doet ‘ie. Tenminste, als het om ICT-gerelateerde zaken gaat. Harro is 25 lentes jong en woont in Voorthuizen. Voordat hij met compagnon Martijn Vokus startte, werkte hij als fulltime systeembeheerder.

En naast dat ‘ie daar druk genoeg mee was, trok de enthousiaste Voorthuizenaar de stoute schoenen aan: hij koos voor het ondernemerschap. Waarom? ‘‘Ik voelde dat er meer in me zat. Houd van uitdagingen en vind het geweldig om meerdere klanten te kunnen helpen. Ben gek op mensen, de afwisseling en mensen helpen bij zaken die zij complex vinden of waar ze hoofdpijn van krijgen. En dat alles, doe ik het liefst samen met mijn maat en partner Martijn. Heel vet om te zien hoe we in korte tijd onze klantenkring zo hebben kunnen uitbreiden.’’

Gelukkig is er – meestal – genoeg ruimte voor plezier en vrije tijd. ‘‘Als ik niet bij vrienden ben, dan maak ik het liefst meters op de motor. Het liefst in het buitenland. Dan neem ik m’n tent mee die ik uitstal op mooie plekken of soms ergens langs de weg. Even weg van werk en alles wat met technologie te maken heeft. Heerlijk. Echt leven, noem ik dat.”

Martijn

Mede-eigenaar

Vraag je in Horst naar ‘Martijn Bouw’, dan weet (bijna) iedereen het je – met een glimlach – te vertellen. Menig Horstenaar en Ermeloër kent Martijn wel. Hij is geboren en getogen in het Veluwse dorp en heeft de deuren platgelopen bij Ermelose huishoudens met techniek-error. 

Martijn draait zijn hand niet om voor extra werkuurtjes in de avonden of op een zaterdag. Maar naast hard werken, hoort ook hard rusten. Zo bezocht Martijn zijn broer in Mexico en met de voorjaarsvakanties boekt hij het liefst een skivakantie in de Oostenrijkse bergen. 

Waar zijn compagnon Harro het liefst motor rijdt en MotoGP bingt, klopt Martijn’s hart sneller van Formule 1 en mooie wagens rijden. “Met mijn vader heb ik een Volkswagen Buggy uit 1960. In de zomer vind ik het heerlijk om ermee te toeren!”

Meer weten over Martijn? Lees dan hier het interview óf volg hem op één van de social media kanalen door te klikken op de onderstaande icons.